Top
 

Ronde van Limburg 2022: natuurpracht in Nationaal Park De Hoge Kempen en Haspengouw

Ronde van Limburg 2022: natuurpracht in Nationaal Park De Hoge Kempen en Haspengouw

Op pinkstermaandag 6 juni is de Ronde van Limburg aan zijn 74ste editie toe, de tweede onder de vlag van Flanders Classics en de vzw Limburg Demarreert. 22 teams, waaronder 8 UCI WorldTeams, krijgen tussen Hasselt en Tongeren bijna 203 glooiende kilometers voor de wielen. Op het parcours: Nationaal Park de Hoge Kempen, dubbele passage door Alden Biesen en finalelus op grondgebied Tongeren-Borgloon.

Het startschot van de 74ste editie van de Ronde van Limburg weerklinkt op pinkstermaandag 6 juni om 13u30 aan Quartier Bleu in Hasselt. Vanuit de provinciehoofdstad zet het peloton vervolgens over brede wegen parallel met het Albertkanaal koers richting het Nationaal Park Hoge Kempen, vooralsnog Vlaanderens enige ongestoorde natuurgebied. De Ronde van Limburg zorgt op die manier voor een primeur, want voor het eerst zal een Vlaamse eendagskoers dwars doorheen een nationaal park slingeren.

In Maasmechelen wacht met de Duivelsberg de eerste beklimming van de dag. Vervolgens verlaat het peloton via Zutendaal en Lanaken het Nationaal Park Hoge Kempen en trekt de karavaan richting Haspengouw. Op Bilzense bodem staat met twee lussen van nagenoeg 20 km de voorfinale op het programma. Die lus herbergt 5 beklimmingen (3x Keiberg en 2x Letenberg) en een dubbele passage op de kasseien van de Maastrichterallee, dwars doorheen de landcommanderij Alden Biesen.

In de laatste 75 kilometer wacht het peloton drie finalelussen van 25 kilometer over grondgebied Tongeren en Borgloon. Omwille van ingrijpende wegenwerken in Heks (Heers) staan de kasseien van Manshoven en Op de Kriezel dit jaar niet op het menu. In de plaats daarvan krijgen de deelnemers in iedere lus vier beklimmingen voor de wielen: Grootloonberg, Kogelstraat, Colenberg en Kolmontberg. De top van die laatste hindernis ligt op een viertal kilometer van de streep, die zich nog steeds op de oplopende Eeuwfeestwal in Tongeren bevindt. Na 202,6 glooiende kilometers weten we wie zich de opvolger van Tim Merlier mag noemen.

Share