Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie

Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie

Road  15/05/2024

Op pinkstermaandag trekt het wielerpeloton door Limburg. Dan wacht op 20 mei niet alleen de 76ste editie van de Ronde van Limburg, maar staat alles in het teken van een generale repetitie voor het EK dat later dit jaar, van 11 tot 15 september, ook in Limburg doorgaat. De Ronde van Limburg is zo de ideale wedstrijd om de Limburglus, die in september mogelijks beslissend is voor de Europese titel, nog een keer in koers te bestuderen.

Op maandag 20 mei gaat de 76ste Ronde van Limburg van start in Hasselt. Op het Kolonel Dusartplein, dat vlakbij de finish van de Europese kampioenschappen in september ligt, ontvangt de provinciehoofdstad de Ronde van Limburg nu al voor het vierde jaar op rij. De wedstrijd gaat omstreeks 12.15 u. van start, waarna een rit van 196 km richting Tongeren wacht.

Vanuit Hasselt trekt het peloton via Kortessem en de Glinberg naar Bilzen, één van de Dorpen van de Ronde van Limburg. Na één uur wedstrijd wacht in Alden Biesen de eerste passage op de kasseien van de Maastrichterallee. Net als de voorbije jaren rijdt het peloton er twee lokale ronden waarin ook de Keiberg opgenomen is.

Limburglus EK wielrennen

Vanuit Bilzen zet het peloton koers naar Tongeren. Na de eerste passage aan de finish op de Eeuwfeestwal trekken de renners naar Borgloon voor de lokale ronden. Op weg naar Borgloon beklimmen ze al een eerste keer de Kolmontberg en Zammelenberg. Eenmaal in Borgloon aangekomen, pikken ze in op het circuit dat ook de wegwedstrijden van het EK in september zal kleuren. Maar liefst drie ronden zal het peloton afleggen, met daarin telkens een passage over de kasseistroken Manshoven en Op de Kriezel, gevolgd door beklimmingen van de Kolmontberg en Zammelenberg. Die vier hindernissen zullen in september de Limburglus van de wegritten van de 2024 UEC Road European Championships vormen.

Omstreeks 16.50 u. verwachten we de opvolger van Gerben Thijssen op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Tijdens de wegritten van het EK daarentegen zal het peloton de Limburglus verlaten en via de Printhagendreef in Kortessem naar de stadslus van Hasselt trekken.

Voorlopige deelnemerslijst

In 2023 mocht Limburger Gerben Thijssen juichen op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Hij staat ook dit jaar aan de start voor z’n team Intermarché – Wanty. Thijssen krijgt daarbij het gezelschap van Biniam Girmay. Als het net zoals de voorbije jaren tot een sprint komt op de Eeuwfeestwal, dan zal de Belg moeten afrekenen met onder andere Arnaud De Lie (Lotto Dstny), die in 2022 aan het feest was in Tongeren. De Belgen krijgen concurrentie uit Nederlandse hoek, want ook Groenewegen (Team Jayco AlUla) verschijnt aan de start. Ook Kristoff (Uno-X Mobility) is erbij op 20 mei. In 2017 veroverde de Noor al een keer de Europese trui, is zijn deelname aan de Ronde van Limburg meteen een verkenning voor het EK later dit jaar? Met de Italiaan Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling Team) mag de Ronde van Limburg nog een tweede voormalig Europees kampioen verwelkomen.

Ontdek de volledige voorlopige deelnemerslijst hier.

De Ronde van Limburg staat dit jaar helemaal in het teken van de 2024 UEC Road European Championships. Supporters die op maandag 20 mei in de buurt van het parcours zijn, kunnen deelnemen aan een fotowedstrijd en maken zo kans op een vipticket voor het EK, een vakantiebon voor Vlaanderen Vakantieland of één van de andere prijzen.

Op zondag 19 mei kunnen fietsliefhebbers alvast in Hasselt terecht om zelf het parcours van de Ronde van Limburg te verkennen. Het evenement Hasselt Fietst biedt een recreatieve en speelse verkenning van dé Limburgse klassieker bij uitstek, en dat voor jong en oud. Alle info hier: www.hasselt.be/nl/hasseltfietst/hasselt-fietst.

Meer weten over de 2024 UEC Road European Championships? Surf naar www.limburg2024.be en ontdek er het parcours van de tijdritten en de stadslus en Limburglus die de wegritten zullen kleuren.

Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Ontdek de teams voor de Ronde van Limburg 2024
Lees meer | Ontdek de teams voor de Ronde van Limburg 2024
Bekijk Ronde van Limburg op deze zenders
Lees meer | Bekijk Ronde van Limburg op deze zenders