Gaststeden Hasselt en Tongeren omarmen Ronde van Limburg

Gaststeden Hasselt en Tongeren omarmen Ronde van Limburg

Road  18/05/2021

Vanaf 2021 vaart de Ronde van Limburg onder de vlag van Flanders Classics. Vzw ‘Limburg demarreert’ en de organisator van de Ronde van Vlaanderen slaan dus op Pinkstermaandag 24 mei voor het eerst de handen in elkaar. Ze kunnen daarbij voor de komende 3 jaar rekenen op de steun van de provinciehoofdstad Hasselt, die het decor wordt voor de start. De finish ligt zoals de voorbije jaren op de Eeuwfeestwal in Tongeren.

Nu Flanders Classics samen met Vzw ‘Limburg demarreert’ z’n schouders onder de Ronde van Limburg zet, heeft de organisator van o.a. Vlaanderens Mooiste eindelijk ook die ene blinde vlek op de lijst ingevuld: “Een profwedstrijd in Limburg, dat ontbrak nog op onze kalender”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “We kijken enorm uit naar Pinkstermaandag en zijn blij dat stad Hasselt deze klassieker mee zal ondersteunen. Net als in tal van onze andere wedstrijden gaan we nu in de Ronde van Limburg de samenwerking aan met de provinciehoofdstad als startplaats en dat is voor ons een belangrijk engagement dat bijdraagt aan de uitstraling van de wedstrijd.”

Een samenwerking voor 3 jaar, dat is waar stad Hasselt voor tekent. “De Ronde van Limburg kent een rijke traditie”, zegt Burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput. “Die traditie willen we als stadsbestuur onderstrepen. We hopen om samen met Flanders Classics deze klassieker en onze stad als sport – en belevingsstad terug op de kaart te zetten.”

“Met de komst van de Ronde Van Limburg naar Hasselt versterken we onze positie als een echte sportstad” vertelt schepen van Sport Habib El Ouakili trots. “Het is een fantastische stimulans voor de wielersport in onze stad. Samen kunnen we deze Ronde van Limburg laten uitgroeien tot een echte klassieker.”

Rondedorpen in het hart van Haspengouw

Na de start in Hasselt trekt het peloton een tikkeltje zuidelijker en duiken de renners het golvende Haspengouw in. Daar wacht niet alleen een uitdagend parcours door het hart van de fruitstreek, maar toont Limburg z’n groene en toeristische troeven in twee Rondedorpen. “In Borgloon krijgt het peloton ongetwijfeld een pittig stukje parcours voor de wielen geschoven, en dat in een decor dat bekend staat als de Parel van Haspengouw”, zegt schepen van Vrije Tijd Kim Mommen.

Vervolgens zet het peloton koers richting Bilzen, met twee passages dwars door de Landcommanderij Alden Biesen. “Wij zijn bijzonder verheugd de Ronde van Limburg te mogen verwelkomen”, zegt schepen van Sport Peter Thijs. “Bilzen heeft een rijke geschiedenis als fervente koersstad, dankzij de vele spannende wedstrijden en lokale wielerhelden. We plaatsen nu een demarrage om die onvergetelijke sportieve erfenis nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt o.a. door te investeren in fietsvoorzieningen, de ondersteuning van jongerenwedstrijden en het binnenhalen van topwielerevenementen, zoals de Ronde van Limburg. Want in Bilzen is de koers thuis, van start tot finish.”

Daarna wacht in Tongeren een finale met 3 lokale ronden. De finish ligt zoals de voorbije edities op de licht hellende Eeuwfeestwal in de eerste stad van het land, waar het enthousiasme alvast groot is: “Wij zijn bijzonder verheugd dat we, na een onderbreking van een jaar, opnieuw als aankomststad zullen kunnen fungeren van de Ronde van Limburg”, zegt burgemeester Patrick Dewael. “Onder de nieuwe vleugels van Flanders Classics zal dit fantastische evenement nog meer aan belang winnen. Tongeren is koers en dat gaan we met de Ronde van Limburg 2021 eens te meer onderstrepen!”

Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie
Lees meer | Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie
Ontdek de teams voor de Ronde van Limburg 2024
Lees meer | Ontdek de teams voor de Ronde van Limburg 2024