De Lie sprint naar de zege op de Eeuwfeestwal

De Lie sprint naar de zege op de Eeuwfeestwal

Road  06/06/2022

Na 18 hellingen en twee kasseistroken was het uiteindelijk Arnaud De Lie die z’n favorietenrol waarmaakte en de 74ste editie van de Ronde van Limburg naar z’n hand zette. De Italiaan Consonni strandde op de tweede plaats, voor de Nederlander Van Poppel.

Om 13u30 gaat de 74ste Ronde van Limburg van start. Dit jaar mét fans en onder een heerlijk stralende zon. Al na 6 km vormt zich de vlucht van de dag. Met 5 zijn ze, de renners die vol voor de aanval kiezen: Schuermans (BEAT Cycling), Vandevelde (Minerva Cycling Team), Ferasse (B&B Hotels KTM), Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Lemmens (Tarteletto-Isorex).

Het gaat goed vooruit in het eerste wedstrijduur. Met de wind in de zeilen trekt het peloton dwars door Nationaal Park Hoge Kempen. Na de passage op de eerste beklimming van de dag, de Duivelsberg, is het verschil opgelopen tot 3’50”. Die achterstand begint te slinken van zodra het peloton de lokale lus bij Alden Biesen bereikt. Daar wachten 5 hellingen en 2 kasseistroken. Voorin is het Ferras die de rol moet lossen.

(lees verder onder de foto)

Met nog 33 km te gaan moet ook Vandevelde met een lekke band in de kopgroep afhaken. Het verschil tussen de leiders en het peloton bedraagt nog dik 30 seconden. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde trekken Bonneu (Sport Vlaanderen – Baloise), Bekaert (Baloise Trek Lions) en Kerckhaert (BEAT Cycling) in de tegenaanval. Ze sluiten aan bij de overblijvers van de vroege vlucht. Met een voorsprong van 20 seconden duiken ze de laatste ronde in.

Op 23 km van de streep zijn het Bonneu en Blouwe die de krachten voorin bundelen. Ver draagt hun poging niet. Op 18 km van de streep komt het allemaal weer bij elkaar. Op de laatste klim van de dag probeert Renard (Cofidis) het nog met een versnelling, maar Lotto Soudal heeft alles onder controle in het peloton. Door een valpartij in de laatste drie kilometer zien zowel Cavendish als Thijssen, twee van de favorieten, hun kansen in rook opgaan.

In een chaotische sprint neemt Bora-hansgrohe het commando over. De Lie wordt in het wiel van Bennett afgezet en moet de klus alleen zien te klaren. In de laatste rechte lijn gaat De Lie over het duo van Bora-hansgrohe. Consonni sprint naar de tweede plek, Van Poppel strandt op plek drie.

Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie
Lees meer | Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie
Ontdek de teams voor de Ronde van Limburg 2024
Lees meer | Ontdek de teams voor de Ronde van Limburg 2024