Top

Maak kennis met de Ronde van Limburg: hellingen

De Ronde van Limburg laat zijn renners dit jaar maar liefst 14 heuvels beklimmen. Samen met 9 kilometer aan kasseistroken is het parcours van de Ronde dus niet te onderschatten.

Glinberg

Na één uur koers wacht de Glinberg, een klim die start vanuit de vallei van de Lerebeek. Typisch voor de omgeving is het fenomeen van de droge dalen. De beklimming op het grondgebied van Kortessem heeft een afstand van 1 km aan 4.7 procent. In de staart van de beklimming, dichtbij de ruïne van de Molen van Vliermaal, knikt het wegdek nadrukkelijker richting hemel met een passage aan 10 procent.

Letenberg

Letenberg vanuit Bilzen is een beklimming in de regio bij de Alden Biesen. Hij is 0.4 kilometer lang en overbrugt 34 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. De renners komen die voor het eerst tegen na 56 kilometer trappen om die zo’n 15 kilometer later voor de tweede en laatste keer te beklimmen.

Keiberg

Ook de Keiberg is niet te onderschatten en wordt tweemaal afgelegd. Hij is 0.7 kilometer lang en overbrugt 36 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.5%.

Grootloonberg

Na 97 kilometer komen de renners aan bij een helling die terug is van even weggeweest: Grootloonberg. De 900 meter lange klim vanuit het gelijknamige dorpje richting Borgloon. Een strategisch obstakel met een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent dat het pak ongetwijfeld op een lint zal trekken vooraleer de voet van de Burchtheuvel opdoemt. Tussen beide hellingen dienen de renners enkel een afdaling van 1,3 km te overbruggen. Het duo wacht het peloton drie keer op.

Kolmontberg

De Kolmontberg is een beklimming vanuit een vallei met heel wat burchten en kastelen. De klim is een kilometer lang en gaat aan en gemiddelde van 4.5 procent naar een hoogte van 106 meter. Deze heuvelrug wordt ook geflankeerd door de ruïne van de Kolmontburcht. Deze 12e-eeuwse burcht werd gebouwd door de graaf van Loon. Vooral de donjon is een mooi overblijfsel uit deze periode. De renners dienen afwisselend met Grootloonberg-Burchtheuvel.

Burchtheuvel

Liefst viermaal dienen de renners de Burchtheuvel in hartje Borgloon te temmen. Deze Limburgse miniatuurversie van de Muur van Geraardsbergen, met opmerkelijke U-bocht overwint over 450 meter 31 hoogtemeters. Goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 met uitschieters tot 14 procent. In de drie finalelussen wacht de Burchtheuvel de renners op na 99, 138 en 177 kilometer. De Burchtheuvel is bijgevolg ook de slothelling van de dag.

Share