Top

Maak kennis met de Ronde van Limburg: kasseistroken

De Ronde van Limburg telt dit jaar 9 km aan kasseien verspreid over drie verschillende stroken die de renners meermaals zullen moeten overwinnen. In combinatie met een aantal stevige hellingen wacht de renners een pittig parcours in Haspengouw.

Maastrichterallee

De Maastrichterallee is de eerste kasseistrook van de Ronde van Limburg en vormt het decor van een pittig aperitief.De 600 meter lange opgaande Lindendreef staat tweemaal op het menu en wordt omringd door de landcommanderij Alden Biesen. De landcommanderij Alden Biesen was de hoofdzetel van de balije Biesen van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn vanaf 1220 tot het einde van het ancien régime. Tegenwoordig kan men er in de nachtelijke uren een beleefparcours meemaken. Het is een klank-, beeld- en lichtspektakel op de historische site waarbij de 800-jarige geschiedenis van het domein virtueel tot leven komt.

Manshoven

Bijna 4 van de 9 km aan kasseien die de Ronde van Limburg deze editie rijk is, kan op conto geschreven worden van de stenen van Manshoven, op de grens van de gemeenten Borgloon en Heers. Deze 1.300 meter lange strook wordt immers driemaal aangedaan. Vooral de haakse rechterbocht en de daaropvolgende 300 meter, met een uitschieter tot 6%, zal naargelang de aankomst nadert, steeds meer gaan doorwegen in de geoliede rennerskuiten.

Op De Kriezel

Was in de voorgaande edities de Kolmontberg de scherprechter van dienst, dan moet de 1.500 meter lange keienstrook van Horpmaal die rol gaan overnemen. Op de Kriezel, zoals de straatnaam luidt, is een griezel van een kasseistrook. Zo overwint de straat vol oneffen liggende kinderkopjes niet enkel 42 hoogtemeters, goed voor een vals plat van gemiddeld 3%, de omgeving is bovendien kaal. Kortom, het spel van de wind kan zijn duit in het zakje doen. Pas wanneer de taalgrens opduikt, wachten er opnieuw beter lopende betonwegen. Tussen de laatste keien en de verlossende witte streep op de Tongerse Eeuwfeestwal resten er nog slechts 11,3 glooiende kilometers.


Share